Naaldwijk 11 juni 2009 In een uitverkochte en stampvolle St. Adrianuskerk vond het benefietconcert van het Westlands Mannenkoor (WMK) t.b.v. de Stichting ALS. plaats.
Het was een grandioze avond dankzij de voortreffelijke inzet van alle solisten, koren en musici. Daarbij natuurlijk niet te vergeten alle vrijwilligers die hun inzet aan deze muzikale avond hebben gegeven.
Na de opening door de voorzitter van het Westlands Mannenkoor, Leen van Antwerpen die iedereen en in het bijzonder de ALS patiënten van harte welkom heette, kreeg Linda Slaghuis het woord. Zij vertelde de aanwezigen op een heldere manier wat de ziekte ALS inhoudt. Daarna barstte het muzikale spektakel los:

Peter Kruithof beet het spits af met het prachtige door hem geschreven lied: ‘ALS’ (het antwoord is JA) ter promotie van het fiets– en wandelevenement dat op 20 juni zal plaats vinden.
Waarna het Westlands Mannenkoor op de hun bekende ongeëvenaarde wijze een aantal klassieke werken ten gehore bracht. Wendy Krikken was de eerste gast van het WMK, kippenvel kreeg je bij de prachtige klanken van de solo van deze 16-jarige sopraan! Wendy zong samen met het WMK het mooie Viljalied. Hierna was het de beurt van bariton Bob van Roode om met het WMK te zingen daarna bracht hij een mooie solo ten gehore.
De stemming zat er helemaal in bij de vrolijke klanken van Zeemanskoor ‘Onder Zeil’ er werd gezellig meegedeind! En ‘wow’ geweldig om de twee koren samen te horen, wat een volume!

Nadat het WMK een paar populaire songs waaronder het bekende: ‘I’am sailing’ van Rod Stewart, naar een arrangement van dirigent Hans de Wit, had gezongen verschenen de drie zangeressen van Dario Foop het podium. Nadat Maghen Hilgersum, Jolentha Zaat en Koosje Sekrève het mooie lied ’Memory’ hadden gezongen brachten ze de musical ’De Kromme Jongens’ weer even terug met ‘Het leed der tuinders’ . Bob van Roode zong het gevoelige lied: ‘Twee tissies druiven’. Als klap op de vuurpijl kwam ook Koos Secrève nog langs met een schitterend nummer.
Hierna song het WMK nog een aantal nummers, het laatste nummer werd door alle koren en solisten samen gezongen. Het was een mooie, indrukwekkende avond.

Lenie Scheffers bedankte alle solisten, koorleden en iedereen die geholpen heeft om deze avond tot een succes te maken en uiteraard waren er ook Westlandse bloemen.
Hierna greep Arjan Lievaart de gelegenheid aan om iets meer te vertellen over de vaak schokkende feiten van ALS. Zoals het feit dat zo’n beetje alle beschikbare, vaak mensonwaardige, onderzoeken gepleegd moeten worden voordat men uiteindelijk tot de diagnose: ALS komt. Waarna gemeld wordt dat er geen medicijnen voor zijn en dat de kans op herstel nihil is. Geld voor onderzoek is er nauwelijks, voor de farmacie is deze ziekte niet interessant, aan een groep van gemiddeld 1500 patiënten per jaar kun je niet verdienen….. Ook de overheid lijkt het geld liever uit te geven aan geldverslindende projecten dan aan onderzoek naar een ziekte waarvan je mag hopen dat het jou of iemand uit je omgeving nooit zal overkomen!

Een gedegen onderzoek naar deze ziekte, die een gemene sluipmoordenaar blijkt te zijn, kost ongeveer 25 miljoen! Help de Stichting ALS. Nederland en word donateur, want hoe meer donateurs hoe sterker de Stichting staat richting de overheid voor die broodnodige zak met geld!
De laatste woorden waren van Corrie Lievaart via haar spraakcomputer: “iedereen heel erg bedankt!”
Klik hier voor de foto’s van het concert