30 juni 2012 ALS Friesland organiseerde vandaag haar vijfde jaarlijkse ‘Trap ALS de wereld uit’-dag in Jirnsum. Een van de activiteiten was: ‘Wandel de Afsluitdijk oranje voor ALS’ georganiseerd door een aantal enthousiaste Friese dames. Toen wij (ALS-team Westland) van deze actie hoorden, waren we onmiddellijk enthousiast. Wat zou het leuk zijn als er ook Westlanders mee zouden lopen?! En ja hoor Westlanders zijn overal voor te porren dus binnen de kortste keren was er een groep aan het trainen om de Afsluitdijk, die 32km lang is, te kunnen bedwingen. We vertrokken om 7:00 in een gesponsorde bus (anonieme sponsors, bedankt!) met 28 personen en een bezem/fouragewagen richting Den Oever, het startpunt. Om 9:15 klonk het startschot en vertrok er een groep van 70 wandelaars, waaronder 23 Westlanders (en semi-Westlanders) richting Zurich. De overige leden van het ALS Vrijwilligersteam Westland reden door naar Jirnsum om daar hand- en spandiensten te verlenen en de onderlinge contacten te verstevigen.
Gelukkig zat het weer mee, een lekker zonnetje en de wind in de rug, het kon niet beter. Gebroederlijk liepen de Friezen en de Westlanders met elkaar op, binnen de kortste keren zag je een lange sliert oranjeshirts over de dijk, gaaf!
Het was beslist geen appeltje eitje voor iedereen, er werden blaren geprikt en pillen geslikt, maar uiteindelijk hebben ze allemaal van de jongste 12 jaar! tot de oudste 72 jaar! en hondje Pardoes de eindstreep in Zurich gehaald. De bus naar Jirnsum stond al klaar, want daar was het feest dus daar moest je wezen!
In de tent bij café de Fantast was het een drukke boel, diverse optredens met tussendoor steeds bekendmakingen van opgehaalde bedragen. De oudste en jongste wandelaar overhandigden de cheque met de opbrengst aan ALS Friesland. Het streefbedrag was € 5.000,= maar groot was de blijdschap toen bekend werd dat met deze actie een bedrag van maar liefst € 10.000,= is opgehaald! Mede door deze actie kon ALS Friesland aan het eind van de avond bekendmaken dat zij afgelopen jaar een bedrag van € 102.500,= hebben gerealiseerd, ECHT SUPER! Team Friesland wij vonden het geweldig om bij jullie te zijn en we hebben veel bewondering voor wat jullie vandaag hebben neergezet, het was allemaal perfect georganiseerd!