Afgelopen zaterdag was het druk in het water De Lee in De Lier. Bijna 600 deelnemers zwommen mee met de 4e editie van A Local Swim Westland. En wat voor een editie! Kippenvel en emotie wisselden elkaar af.
Om 11.30 uur zag het terrein er puntgaaf uit en stonden de vrijwilligers in de startblokken om de deelnemers te ontvangen die in 3 shifts aanmeldden. Na het openingswoord door de voorzitter van de Stichting ALS Westland Linda Slaghuis las Paula Jabben haar speciaal voor ALS geschreven gedicht voor. Burgemeester Bauke Arends sprak ook een woord tot de deelnemers en Martin Hoogslag van Reddingsbrigade Monster gaf de deelnemers veiligheidsinstructies mee voor in het water.

De warming up die daarna volgde was ontzettend leuk. Honderden oranje badjassen bewogen enthousiast mee met de meiden van de Gym. Daarna vertrokken de bussen naar het starteiland van de Brede Lee waar een enorme gele opblaaseend opgesteld stond.

De speaker op het starteiland, Arthur Zuijderwijk, interviewde verschillende deelnemers en starters. Afgewisseld met muziek door Rob van Veen. Verschillende personen die uitgenodigd waren om een startschot te geven hebben een dierbare met de ziekte ALS, hebben zelf ALS of hebben een dierbare verloren aan de ziekte. Heel fijn dat zij er bij waren. Ook ambassadeurs van de Stichting ALS Westland losten een startschot en de directeur van de Stichting ALS Nederland.

Het publiek op de kades van de Lee gaven de deelnemers een flinke steun in de rug. Zij moedigden aan, riepen naar bekenden in het water, hingen spandoeken uit en lieten hen even rusten als ze het moeilijk hadden. Muzikale groeten kwamen onder andere vanaf de kant door een grote delegatie van het Westlands Mannenkoor, Zeemanskoor Onder Zeil, De Troubadours, Niels van Geest met zijn draaiorgel en Peter Kruithof. De laatste zwom mee en ging uit het water om speciaal voor de aanwezige patiënten en hun partners een paar nummers te zingen.

Bij de finish kregen de deelnemers een warm welkom door Rob Veenman en kregen zij trots hun medailles omgehangen. Na even bijgekomen te zijn op een speciaal voor hen ingericht deel van het terrein begaven ze zich tussen hun fans voor een knuffel, een drankje en een hapje. Het was een gezellige drukte in de grote tent met live muziek van W2 en DJ’s. Op het podium werden de snelste zwemmers in het zonnetje gezet en de top 3 van individuen en teams die de hoogste donatiebedragen hadden ontvangen. Dit waren de Malle Pietjes met hun unieke en grootse oud-ijzer inzamelactie, Team Sjaan, Sven & Rick, Jeanet van Holsteijn, Coen v.d. Ende en Joe Boers. De organisatie sprak speciale dank uit aan het Oranje Comité De Lier, Reddingsbrigade Haaglanden – Monster, Brandweer De Lier, Hoogheemraadschap Delfland, EHBO afdeling De Lier en dokter Blom, Adfysio en de grote groep vrijwilligers, de deelnemers en alle personen en bedrijven die gesponsord hebben.

Emotie bij het omhoog houden van de cheque van € 838.000,-. Heel belangrijk geld dat gebruikt zal worden voor onderzoek naar de oorzaak en mogelijke oplossing van de zenuw-spierziekte ALS en voor de kwaliteit van zorg en leven van patiënten nu. Samen sterker tegen ALS. Westland was groots op 6 augustus.