Maasdijkse brandweerlieden lopen 4daagse voor ALSWim Scheffers (65) en Peter Stolze (37) van de vrijwillige brandweer Maasdijk zijn ook in het 4Daagselegioen te vinden. De fervente 4Daagsewandelaars lopen dit jaar voor de ALS Stichting afdeling Westland.
De brandweerlieden zijn de helden van hun collega en vriend Mark Vellekoop (46). In Augustus 2007 werd bij de zus van Mark de diagnose A.L.S. gesteld. Wat is A.L.S? Het is een zenuw/spierziekte die de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg doen afsterven waardoor de spieren geen goede impulsen meer ontvangen en verzwakken totdat ze eigenlijk niet meer functioneren A.L.S patiënten overlijden meestal ten gevolge van het uitvallen van de ademhalingsspieren. De gemiddelde patiënt overlijdt 3-5 jaar na het stellen van de diagnose, “Het is een verschrikkelijke ziekte waar nog veel te weinig over bekend is. legt Mark uit. Op het moment dat de diagnose gesteld is weet je: ‘Er is geen weg terug’ het is een progressieve ziekte. Met deze actie willen we niet alleen geld binnenhalen voor meer onderzoek, maar we willen A.L.S ook meer bekendheid geven.”
Mark vertelt dat zijn zus het ook super vindt dat de twee brandweermannen speciaal voor de stichting gaan lopen. “Dus als we tijdens zo’n groot evenement als de Nijmeegse 4Daagse extra aandacht voor de ziekte kunnen krijgen dan is dat prachtig.”
De Westlander – die zelf ook jaren achtereen de 4Daagse liep – is dit jaar vooral achter de schermen te vinden om de sponsoractie te coördineren. “Maar ik ga Peter en Wim zeker een dag aanmoedigen.”
De twee wandelaars zelf zijn blij dat ze iets kunnen betekenen voor Mark, zijn zus en alle betrokkenen. “Lopen voor de ALS-stichting geeft ons extra motivatie!'”, aldus de twee brandweerlieden.
Peter Stolze en Wim Scheffers vonden het indrukwekkend om dit jaar de Nijmeegse Vierdaagse te mogen lopen voor de ALS stichting. Door hun oranje T-shirts met het logo van de ALS stichting en de tekst “ Trap ALS de Wereld uit” vielen zij op in het legioen en werden zij veel aangesproken door mensen die informatie wilden over ALS en die al bekend zijn met de ziekte. Deze loop werd daardoor voor hen anders dan in voorgaande jaren. Het heeft veel indruk op ze gemaakt. Zij hadden verschillende kazernes in de regio aangeschreven voor sponsoring. Hartverwarmend vonden zij de ontvangst op de controleposten tijdens de Vierdaagse: die hadden zich goed voorbereid en informatie over de ziekte en de stichting neergelegd. Brandweer Regio Haaglanden zegde al voor het einde van de Vierdaagse een mooi sponsorbedrag aan hen toe. Ook Café de Zon waar zij regelmatig iets drinken zegde spontaan een bedrag toe. Daarnaast hebben zij van vrienden en bekenden sponsorbedragen ontvangen. Deze helden van de Nijmeegse Vierdaagse werden op het zomerspektakel in Maasdijk op het podium gehaald en daar hoorden natuurlijk gladiolen bij. Zij konden een prachtige tussenstand van € 1.350,00 bekendmaken. Wim en Peter: SUPER!