Wat was het een geweldige dag! Tijdens de opbouw ’s-morgens was er nog een fikse regenbui maar gelukkig klaarde het snel op en brak de zon door. Toen de aanmelding begon om 11.30 uur heerste er direct al een gemoedelijk sfeer waarbij ook wel sprake was van een voelbare gezonde spanning in aanloop naar het startsein. Na de officiële opening om 13.00 uur, waarbij o.a. de directeur van de Stichting ALS Nederland, de heer Gorrit-Jan Blonk, de zwemmers en genodigden toesprak, vertrokken de eerste Jumps in de bus met badjas aan naar het water de Brede Lee.

Politie Haaglanden hield de veiligheid bij het vertrekpunt van de bussen in de gaten. Bij de Brede Lee aangekomen zagen de zwemmers al direct hoeveel mensen gehoor hadden gegeven aan hun oproep om hen aan te komen moedigen. Tussen 13.30 en 14.30 werden alle jumps weggestart met een scheepshoorn door Hans Koch en partner Karin. Aansluitend startte de Jeugdswim voor een tocht van 500 meter.
Onderweg hadden de zwemmers het druk met zwaaien naar vrienden en bekenden.

De Reddingsbrigade Monster hield met 25 lifequards de zwemmers goed in de gaten en begeleidde hen op professionele wijze. Vrijwilligers van brandweer De Lier hielden in de boot de situatie in de gaten bij het keerpunt en een groep collega’s stond paraat in geval van calamiteiten. Gelukkig was dit niet nodig en werd er in de regel gestaag doorgezwommen. Ook zijn er zwemmers tijdelijk even uitgestapt om zich te laten masseren in een van de uitrustplaatsen door fysiotherapeuten van Adfysio die stonden opgesteld bij een Reddingsbrigade post. Een enkeling stapte even uit het parcours om bij vrienden of familie in de tuin een drankje te drinken. Een aantal zwemmers had zich uitgedost met hoofdtooien, bandana’s, ballonnen en speciale zwempakken. Zolang het de veiligheid niet beperkte werd het toegestaan.

Een fijn gevoel dat dokter Blom de hele middag aanwezig wilde zijn en EHBO De Lier in de tent op de eindlocatie. Hoogheemraadschap van Delfland stremde De Lee en wees de mensen daarop bij de jachthaven van De Lier, dit om de veiligheid van de zwemmers te waarborgen. Start- en finishboog en de in- en uitloopplanken zijn onder begeleiding van John Tanke in elkaar gezet, met hulp van een compleet bouwteam en verschillende sponsoren voor de materialen. Het zat allemaal prima in elkaar.
Onderweg was het voor zwemmers en publiek erg gezellig, elk plekje langs de kant in tuinen en op en onder bruggen was bezet door een vrolijke menigte. Iedere zwemmer werd enthousiast aangemoedigd, op diverse plaatsen kon je, om de gang er in te houden, happen naar Peijnenburg. Er was muziek te horen van een DJ die er een leuk feestje van maakte. Geweldig was zeemanskoor ‘Onder Zeil’ die de zwemmers voor het laatste stuk een boost gaven en waar het publiek ook enorm van genoot. Op het terras van de Rank genoten veel mensen van een High Tea of een lunch terwijl ze direct naast hen de zwemmers aanmoedigden die hun best deden om de finish te bereiken.

De toeloop naar de tent bij finishlocatie was groot, iedereen wilde de zwemmers even knuffelen en feliciteren. Ondanks dat het geen wedstrijd was kregen de snelste man, snelste vrouw, snelste kind, hoogste sponsorbijdrage en de doorzetter een oorkonde uit handen van speakeraar Leo de Jong die verslag had gedaan bij de start. Gerben Vreugdenhil, die verslag deed bij de finish, ontving vervolgens op het podium mensen die prachtige cheques aanboden van o.a. de dartactie bij Cool Control, cheque namens personeel van Green Partners, Zeemanskoor Onder Zeil die naast hun optreden ook nog een cheque kwam brengen, jeugd die namens Oranje Comité De Lier een cheque mocht aanbieden van de kinderkermis en bingo, dames die loten verkocht hebben bij Fuchsia show Westland en als klap op de vuurpijl ook een geweldige cheque van VG Colours uit De Lier; de heer André van Geest overhandigde de cheque aan Jaco Buitelaar. Hierdoor liep het totaalbedrag steeds verder op. Ook kwamen er spontane gelden binnen van dagacties zoals schminken, collecteren langs de kaden, koekjesverkoop, enz.

Toen uiteindelijk om 17.00 uur het eindbedrag bekend gemaakt werd van € 200.336,00 ging er een hard gejuich op! Wat een geweldig bedrag. Een bedrag dat goed besteed gaat worden aan onderzoek naar ALS en aan verbetering van kwaliteit van leven van ALS patiënten. En dat alles bereikt door jullie: enthousiaste zwemmers, sponsoren en vrijwilligers! Direct na de bekendmaking van het bedrag zong Peter Kruithof het nummer “Het antwoord is Ja” dat hij vijf jaar geleden speciaal ten behoeve van ALS geschreven heeft. Ook was de gastvrijheid en ondersteuning van Oranje Comité De Lier een warme deken. Natuurlijk ook emotie, want binnen het deelnemersveld van 306 personen was een behoorlijke groep aanwezig die momenteel in hun directe omgeving te maken hebben met ALS of een dierbare verloren hebben aan ALS.

Tussen 16.30 en 19.00 uur konden de deelnemers genieten van een bord pasta met verse salade en zorgden de bands De Maxima’s en DIK voor een stukje ontlading. Studio Stolze heeft een mooie compilatie gemaakt van de Swim die direct de maandag na de Swim te zien was op de regionale televisiezender WOS. Als je hem gemist hebt dan kan je het filmpje nog bekijken op www.alswestland.nl

Ook alle vrijwilligers hebben het heel goed gedaan! Zo stonden ze ook hun mannetje/vrouwtje toen er een enorme toeloop van publiek de tent instroomde. Iedereen bleef lachen en werkte gestaag door in alle drukte. Geweldig goed gedaan allemaal! Petje af.

Het is onmogelijk om iedereen persoonlijk te benoemen en te bedanken die op wat voor manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan dit evenement. Dankzij jullie allemaal kunnen we terugkijken op een geslaagd evenement voor ALS. Heel erg bedankt daarvoor.

Bekijk in het fotoboek rapportages van diverse fotografen.
Benieuwd welke tijden er gemaakt zijn? Klik hier voor de uitslagen van Alle Local Swimmers.

Op de actiepagina: www.actiealswestland.nl zie je de resultaten van alle zwemmers