VOOR INSCHRIJVING , DONEREN EN INFORMATIE

A LOCAL SWIM WESTLAND 2016KLIK HIER

 

 

In 2016 weer A Local Swim Westland!
Alle evaluaties van de A Local Swim 2014 zijn inmiddels afgerond. We kijken terug op een goed verlopen en prachtig saamhorig evenement waarbij we ook voor een volgende editie weer kunnen rekenen op de hulp van de nodige instanties. Daarom is besloten om in 2016 weer een Swim te organiseren!

Lijkt 2 kilometer zwemmen t.b.v. ALS je een mooie uitdaging? Maar ben je niet zo getraind? Er is nog tijd genoeg. Probeer alvast in de loop van dit jaar de weg te vinden naar de zwembaden. Goed voor je lijf en goed om de afstand in alle rust op te bouwen, je zal zien dat je al snel aardig wat meters kan maken. We houden je op de hoogte!  Terug naar boven

 

Cheque Swim overhandigt aan ALS Nederland tijdens de Amsterdam City Swim
We kijken er nog steeds met een geweldig gevoel op terug: A Local Swim Westland in augustus 2014! Wat een enthousiasme onder de deelnemers en wat een enthousiaste fans van de zwemmers op de kades . Ook de vrijwilligers zorgden met hun positieve instelling voor veel gezelligheid.

ALS Westland overhandigt cheque aan Humberto Tan tijdens de ACSOp het grote podium van de Amsterdam City Swim werden we geïnterviewd door Humberto Tan en kregen we de gelegenheid om de geweldige eindcheque van € 211.500,- aan de Stichting ALS Nederland aan te bieden én om een oproep te doen aan alle aanwezigen om vooral ook een regionale swim als in Westland te organiseren. Wat stonden we daar trots te zijn op onze regio!

Onze oproep had effect: inmiddels hebben andere regioteams zich gemeld en voorziet ALS Westland hen van de nodige informatie.

De € 211.500,- wordt besteed aan de volgende onderzoeken:

 1. Project MinE € 140.000,-
  Dit grensverleggend innovatieve onderzoeksproject staat voor ‘in me’ en voor ‘mining’, het diep graven in de DNA-profielen van uiteindelijk 15.000 ALS patiënten en duizenden z.g. controls (gezonde mensen) om zodoende de oorzaak van ALS boven water te krijgen. De ontelbare hoeveelheid data uit deze geanalyseerde DNA-profielen van ALS patiënten worden vergeleken met die van de controls (gezonde mensen). Hieruit kan oneindig veel waardevolle informatie worden verkregen over oorzaak en ontwikkeling van ALS.Project MinE in zes stappen: de eerste stap is het verzamelen van bloedstalen. Uit deze bloedstalen wordt DNA-informatie verzameld om DNA-profielen te creëren (stap 2). Deze profielen worden dan vergeleken (stap 3) om genen te ontdekken die gerelateerd zijn aan ALS (stap 4). Met die informatie worden patronen en mechanismen van de ziekte geïdentificeerd (stap 5). Uiteindelijk wil men op die manier een behandeling voor ALS vinden (stap 6).
  De bevindingen kunnen ook inzicht geven in andere aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, Diabetes en bepaalde types kanker.
  Voor meer informatie ga naar de website www.projectmine.com
  Op de website van de Belgische ALS Liga, staat een aangrijpend filmpje met het bekende nummer  Fix You van Coldplay. Hiermee roepen ze op tot ondersteuning van dit project
 2. Project ALS Biobank en Database € 15.000,-
  Alle ALS-patiënten en gezonde personen in hun omgeving worden gevraagd deel te nemen aan een landelijk onderzoek naar de oorzaak van ALS. Middels vragenlijsten en bloedafname wordt inzicht verkregen in DNA materiaal maar vooral ook eventuele externe omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van ALS.
 3. Project Motor Netwerk Degeneratie € 15.000,-
  In dit onderzoeksproject wordt de afnemende werking van het centraal zenuwstelsel van een ALS patiënt onderzocht. Is het mogelijk om middels een MRI-scan de mate en snelheid van het afsterven van motorische zenuwcellen te meten?
 4. Project ALS-carE (a program for ALS care in Europe) € 15.000,-
  ALS-carE is een innovatief Europees project dat zich richt op het ontwikkelen van een makkelijk toegankelijk, multidisciplinair en online zorg-platform met als doel de levenskwaliteit van de ALS patiënt te optimaliseren en de gevoelslast te minimaliseren. De progressieve en complexe aard van ALS vraagt om flexibele medische zorg. Door op Europees niveau beter inzicht te krijgen in en kennis te delen over de kwaliteit van zorg rondom ALS patiënten ontstaat er een uitgebreid en dynamisch medisch zorg-platform dat zo noodzakelijk is.
 5. Project ALS Treatment Institute (Tricals) € 10.000,-
  ALS patiënten verdienen een effectieve behandeling en toegang tot nieuw te ontwikkelen medicijnen, met de oprichting van het ALS Treatment Institute (ofwel Tricals) is dit niet langer fictie maar een feit. In het ALS Treatment Institute komen kennis en kunde samen, het vormt een platform voor ALS patiënten, de farmaceutische industrie en ALS Centra in Europa, Azië, Australië en de USA. Het doel is om door samenwerking en het delen van kennis de tijd tussen het vooronderzoek in het laboratorium en het uiteindelijke onderzoek naar een potentieel effectief ALS medicijn sterk te verkorten door efficiëntie te vergroten en kennis in vroeg stadium te delen en te borgen.
 6. Projecten die direct bestemd zijn voor de kwaliteit van leven van ALS patiënten nu € 16.500,-  Terug naar boven

A Local Swim Westland 2014 was groot succes

Wat was het een geweldige dag! Tijdens de opbouw ’s-morgens was er nog een fikse regenbui maar gelukkig klaarde het snel op en brak de zon door. Toen de aanmelding begon om 11.30 uur heerste er direct al een gemoedelijk sfeer waarbij ook wel sprake was van een voelbare gezonde spanning in aanloop naar het startsein. Na de officiële opening om 13.00 uur, waarbij o.a. de directeur van de Stichting ALS Nederland, de heer Gorrit-Jan Blonk, de zwemmers en genodigden toesprak, vertrokken de eerste Jumps in de bus met badjas aan naar het water de Brede Lee.

Politie Haaglanden hield de veiligheid bij het vertrekpunt van de bussen in de gaten. Bij de Brede Lee aangekomen zagen de zwemmers al direct hoeveel mensen gehoor hadden gegeven aan hun oproep om hen aan te komen moedigen. Tussen 13.30 en 14.30 werden alle jumps weggestart met een scheepshoorn door Hans Koch en partner Karin. Aansluitend startte de Jeugdswim voor een tocht van 500 meter.

Onderweg hadden de zwemmers het druk met zwaaien naar vrienden en bekenden.

De Reddingsbrigade Monster hield met 25 lifequards de zwemmers goed in de gaten en begeleidde hen op professionele wijze. Vrijwilligers van brandweer De Lier hielden in de boot de situatie in de gaten bij het keerpunt en een groep collega’s stond paraat in geval van calamiteiten. Gelukkig was dit niet nodig en werd er in de regel gestaag doorgezwommen. Ook zijn er zwemmers tijdelijk even uitgestapt om zich te laten masseren in een van de uitrustplaatsen door fysiotherapeuten van Adfysio die stonden opgesteld bij een Reddingsbrigade post. Een enkeling stapte even uit het parcours om bij vrienden of familie in de tuin een drankje te drinken. Een aantal zwemmers had zich uitgedost met hoofdtooien, bandana’s, ballonnen en speciale zwempakken. Zolang het de veiligheid niet beperkte werd het toegestaan.

Een fijn gevoel dat dokter Blom de hele middag aanwezig wilde zijn en EHBO De Lier in de tent op de eindlocatie. Hoogheemraadschap van Delfland stremde De Lee en wees de mensen daarop bij de jachthaven van De Lier, dit om de veiligheid van de zwemmers te waarborgen. Start- en finishboog en de in- en uitloopplanken zijn onder begeleiding van John Tanke in elkaar gezet, met hulp van een compleet bouwteam en verschillende sponsoren voor de materialen. Het zat allemaal prima in elkaar.
Onderweg was het voor zwemmers en publiek erg gezellig, elk plekje langs de kant in tuinen en op en onder bruggen was bezet door een vrolijke menigte. Iedere zwemmer werd enthousiast aangemoedigd, op diverse plaatsen kon je, om de gang er in te houden, happen naar Peijnenburg. Er was muziek te horen van een DJ die er een leuk feestje van maakte. Geweldig was zeemanskoor ‘Onder Zeil’ die de zwemmers voor het laatste stuk een boost gaven en waar het publiek ook enorm van genoot. Op het terras van de Rank genoten veel mensen van een High Tea of een lunch terwijl ze direct naast hen de zwemmers aanmoedigden die hun best deden om de finish te bereiken.

De toeloop naar de tent bij finishlocatie was groot, iedereen wilde de zwemmers even knuffelen en feliciteren. Ondanks dat het geen wedstrijd was kregen de snelste man, snelste vrouw, snelste kind, hoogste sponsorbijdrage en de doorzetter een oorkonde uit handen van speakeraar Leo de Jong die verslag had gedaan bij de start. Gerben Vreugdenhil, die verslag deed bij de finish, ontving vervolgens op het podium mensen die prachtige cheques aanboden van o.a. de dartactie bij Cool Control, cheque namens personeel van Green Partners, Zeemanskoor Onder Zeil die naast hun optreden ook nog een cheque kwam brengen, jeugd die namens Oranje Comité De Lier een cheque mocht aanbieden van de kinderkermis en bingo, dames die loten verkocht hebben bij Fuchsia show Westland en als klap op de vuurpijl ook een geweldige cheque van VG Colours uit De Lier; de heer André van Geest overhandigde de cheque aan Jaco Buitelaar. Hierdoor liep het totaalbedrag steeds verder op. Ook kwamen er spontane gelden binnen van dagacties zoals schminken, collecteren langs de kaden, koekjesverkoop, enz.

Toen uiteindelijk om 17.00 uur het eindbedrag bekend gemaakt werd van € 200.336,00 ging er een hard gejuich op! Wat een geweldig bedrag. Een bedrag dat goed besteed gaat worden aan onderzoek naar ALS en aan verbetering van kwaliteit van leven van ALS patiënten. En dat alles bereikt door jullie: enthousiaste zwemmers, sponsoren en vrijwilligers! Direct na de bekendmaking van het bedrag zong Peter Kruithof het nummer “Het antwoord is Ja” dat hij vijf jaar geleden speciaal ten behoeve van ALS geschreven heeft. Ook was de gastvrijheid en ondersteuning van Oranje Comité De Lier een warme deken. Natuurlijk ook emotie, want binnen het deelnemersveld van 306 personen was een behoorlijke groep aanwezig die momenteel in hun directe omgeving te maken hebben met ALS of een dierbare verloren hebben aan ALS.

Tussen 16.30 en 19.00 uur konden de deelnemers genieten van een bord pasta met verse salade en zorgden de bands De Maxima’s en DIK voor een stukje ontlading. Studio Stolze heeft een mooie compilatie gemaakt van de Swim die direct de maandag na de Swim te zien was op de regionale televisiezender WOS. Als je hem gemist hebt dan kan je het filmpje nog bekijken op www.alswestland.nl

Ook alle vrijwilligers hebben het heel goed gedaan! Zo stonden ze ook hun mannetje/vrouwtje toen er een enorme toeloop van publiek de tent instroomde. Iedereen bleef lachen en werkte gestaag door in alle drukte. Geweldig goed gedaan allemaal! Petje af.

Het is onmogelijk om iedereen persoonlijk te benoemen en te bedanken die op wat voor manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan dit evenement. Dankzij jullie allemaal kunnen we terugkijken op een geslaagd evenement voor ALS. Heel erg bedankt daarvoor.

Bekijk in het fotoboek rapportages van diverse fotografen.

Benieuwd welke tijden er gemaakt zijn? Klik hier voor de uitslagen van Alle Local Swimmers.
Terug naar bovenOver A Local Swim Westland

Op zaterdagmiddag 16 augustus 2014 organiseert Stichting ALS Westland onder de naam ‘A Local Swim Westland’ een open water zwemtocht van bijna 2 kilometer in het water  De Lee (klik hier voor de route) dat dwars door de gezellige kern De Lier loopt. De actie is uniek te noemen want nog niet eerder werd er in Westland iets soortgelijks opgezet. Het idee is ontstaan toen een groep Westlanders vorig jaar september meezwom met de Amsterdam City Swim, een geweldig georganiseerd evenement met veel enthousiaste zwemmers en publiek. De saamhorigheid van alle mensen die daar de uitdaging aangingen en iets wilden betekenen voor de ingrijpende zenuw-spierziekte ALS was voelbaar. Deze ervaring gaf veel inspiratie voor een lokale swim. De organisatie bestaat uit het vrijwilligersteam dat vijf jaar geleden in Westland begonnen is om de ziekte ALS in onze regio onder de aandacht te brengen. Voor deze Westlandse zwemtocht hebben zij met regelmaat  overleg met instanties die onmisbaar zijn bij een zwemevenement. Zo zullen onder andere langs de route toezichthouders aanwezig zijn en in het water lifequards,  vooraf zullen controles van het water plaatsvinden. De aanwezigheid van deze organisaties zal naast het aspect veiligheid ook zeker sfeerverhogend werken. A Local Swim Westland is geen wedstrijd maar de zwemmers zwemmen wel met een chip voor tijdregistratie.  Voor € 45,- sta je ingeschreven en wordt je als deelnemer helemaal in de watten gelegd met o.a. een badjas, slippers, badmuts, een maaltijd, drankmunten, tijdwaarneming, omkleedgelegenheid, vervoer naar startlocatie, entertainment etc. Deelnemers kunnen een persoonlijke pagina aanmaken die zij door kunnen sturen naar familie, vrienden en bekenden. De vele donaties, ook al zijn ze klein, maken dat een deelnemer snel aan zijn sponsorbijdrage van € 150,- zit.  Met de opbrengst van A Local Swim Westland zullen belangrijke lopende onderzoeken zoals Project MinE (diepgravend DNA onderzoek) financieel ondersteunt worden. Ook zal een gedeelte van de opbrengst direct ten goede komen aan de kwaliteit van leven van ALS patiënten nu. Met A Local Swim Westland wordt gestreefd  naar een prachtig sociaal evenement dat uniek zal zijn voor de regio.

Terug naar boven

 

JeugdSwim

Voor jongeren tussen 10-15 jaar wordt er een JeugdSwim georganiseerd. Zij zwemmen, aansluitend aan de Swim voor volwassenen, een route van ongeveer 500 meter in De Lee. Zij worden hierbij begeleid door alle lifeguards die door de Reddingsbrigades van Monster, ‘s-Gravenzande en Naaldwijk worden ingezet voor de veiligheid. Jongeren mogen mee doen als zij in het bezit zijn van zwemdiploma’s en hun ouders/verzorgers toestemming geven. De ouders/verzorgers dienen hiervoor te tekenen voor aanvang van de Swim.
Het inschrijfgeld voor de jeugd is € 10,- pp hiervoor krijgen zij oa. een badhandoek, iets te eten en te drinken en tijdsregistratie. Wij verwachten van ze dat zij hun best gaan doen om een sponsorbedrag van minimaal € 50,- bij elkaar te zwemmen. Terug naar boven

 

Programma

Het programma van A Local Swim Westland op zaterdag 16 augustus 2014 is voorlopig en onder voorbehoud:

 • 12:30 Ontvangst deelnemers in de tent bij de Bleijenburgbrug in De Lier met Koffie, thee en koek.
  Deelnemers kunnen zich verkleden.
 • 13:00 Opening en welkomstwoord
 • 13:15 Vertrek 1e bus naar de startlocatie aan de Brede Lee
 • 13:30 Start  eerste jump (deelnemers horen vooraf in welke jump zij starten)
 • 15:30 Start Jeugdswim bij Scouting De Lier
 • Vanaf 14:15 Finish eerste deelnemers bij de Bleijenburgbrug
 • 17:00 Opbrengst bekendmaking
 • 17:15  After party en (pasta)maaltijd
 • 19:30 Afsluiting
  Terug naar boven

 

Voor wie?

A Local Swim Westland is er voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de strijd tegen ALS en die van zwemmen houdt. Je moet daarbij gezond, niet jonger dan 15 jaar en niet zwanger zijn. Voor jongeren van 10 tot 15 jaar is er een Jeugdswim. Terug naar boven

 

Goed om te weten

 • Iedere deelnemer ontvangt van de organisatie een badmuts en een tijdsregistratie-chip. Beide zijn verplicht om te dragen. Zonder officiële ALS badmuts of tijdswaarneming mag er niet gestart worden. Dit is in verband met veiligheidsvoorschriften
 • Iedere deelnemer moet zich bij aanmelding ter plaatse kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.
 • We vragen alle deelnemers vooraf een gezondheidsverklaring en een vrijwaringsverklaring te ondertekenen waarbij je als deelnemer akkoord gaat met het zwemmen op eigen risico. De (Brede) Lee is weliswaar nog nooit zo schoon geweest als nu, het water waardoor we zwemmen is geen officieel zwemwater. De zwemwaterkwaliteit zal voor de A local Swim Westland worden gecontroleerd en zo hoog mogelijk gemaakt worden. Dit gebeurt door controles van het water en het verwijderen van drijvend en niet drijvend vuil.
 • Iedere deelnemer gaat de verplichting aan minimaal € 150 aan donatiegeld op te halen voor de stichting ALS via zijn/haar persoonlijke pagina op www.actiealswestland.nl. Voor de jeugdswim is dit donatiebedrag vastgesteld op €50,-.
 • Iedere deelnemer krijgt vooraf van de organisatie te horen hoe laat zijn/haar jump van start gaat
 • De organisatie van A Local Swim Westland raadt sterk aan om deel te nemen, maar ook een aantal keer te trainen, al dan niet in een wetsuit of shorty. Een wetsuit (of shorty) geeft extra drijfvermogen en extra warmte.

Terug naar boven

 

Veiligheid en gezondheid

Er zullen langs en op het water EHBOers en lifequards aanwezig zijn. De route zal worden afgesloten voor vaarverkeer. Het is belangrijk om goed voorbereid en goed getraind aan de start te verschijnen. Informeer bij het dichtstbijzijnde zwembad bij jou in de buurt naar de trainingsmogelijkheden. Aan het zwemmen in niet-zwemwater zijn enige risico’s verbonden. In het slootwater kan de concentratie bacteriën en andere micro organismen verhoogd zijn. De kans op infecties van met name het maag-darmstelsel, maar ook de ogen, oren en huid (vooral bij open wondjes) is verhoogd. Het risico is gezien de algemene waterkwaliteit echter gering te noemen en bij een goede ademtechniek, het gebruik van een zwembril en eventueel oordopjes nemen de risico’s verder af. Het gebruik van een wetsuit en waterschoenen biedt extra bescherming. Zwemmen met open wondjes is af te raden, een tetanusprik wordt aangeraden. Raadpleeg hiervoor je arts. Indien u specifieke vragen heeft over uw gezondheid en de mogelijkheid om deel te nemen aan A Local Swim Westland, raadpleeg dan uw behandelend arts. Ook voor de kans op zeldzame infectieziekten zoals leptospirose (ziekte van Weil), hepatitis A en andere infectieziekten dient u uw behandeld arts te raadplegen. We adviseren u vooraf een paar keer te trainen om te wennen aan het zwemmen in open water. Terug naar boven

 

Zwemkleding advies

Bij zwemmen in open water bestaat het risico op onderkoeling. Zeker voor minder geoefende zwemmers raden we daarom het gebruik van een wetsuit aan. Wetsuit draagadvies tijdens A Local Swim Westland. Alle zwemmers wordt geadviseerd dit advies te volgen:

Gemiddelde watertemperatuur Niet ervaren of minder ervaren open water zwemmers Ervaren open water zwemmers
<17° C Wetsuit Wetsuit
17 – 19° C Wetsuit Shorty
≥ 19° C Shorty

Terug naar boven

 

Sponsoring

Misschien ziet u als ondernemer kansen om dit mooie evenement mede te sponsoren. Klik hier voor de lijst met sponsormogelijkheden.Dan graag een mail naar info@alswestland.nl , dan wordt er spoedig contact met u opgenomen. (of bel naar 06-23846825) Het is natuurlijk ook mogelijk om een van de zwemmers te sponsoren, er zijn er ruim 300.

Terug naar boven

 

Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers kunnen we niet! Lijkt het u leuk om ons die dag een paar uurtjes te helpen in de catering of bij de ontvangst, de garderobes, als toezichthouder etc. dan ook graag een mail naar info@alswestland.nl

Terug naar boven